Skupina VÚB pokračovala v raste aj v druhom štvrťroku

Skupina VÚB, ktorá je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, pokračovala aj v druhom štvrťroku vo veľmi dobrej obchodnej výkonnosti. Pod pozitívne výsledky sa podpísal rast vo všetkých segmentoch.

„Som rád, že sa nám aj v týchto náročných podmienkach podarilo dosiahnuť nadpriemerné obchodné výsledky vo všetkých hlavných segmentoch a zaznamenali sme 17,2%-ný nárast úverov a 7,1%-ný nárast vkladov, uviedol Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky. Ku koncu júna dosiahol celkový objem úverov 11,4 mld. EUR a objem  vkladov  dosiahol úroveň 10,0 mld. EUR.

Skupina VÚB dosiahla prevádzkový zisk vo výške 158,2 mil. EUR (3,7%) a čistý zisk vo výške 101,3 mil. EUR (14,9%).

Kapitálová primeranosť VÚB zostala aj naďalej silná. Primeranosť kapitálu na úrovni Skupiny predstavovala v júni 2017 17,28%, čím splnila minimálne požiadavky stanovené Národnou bankou Slovenska.

Vybrané finančné ukazovatele z konsolidovaného výkazu ziskov a strát a ostatných súčastí komplexného výsledku:

EUR mil.

jún 2017

jún 2016

zmena

Prevádzkové výnosy

-3,6%

Prevádzkové náklady

(121,1)

(137,1)

-11,7%

Prevádzkový zisk pred tvorbou opravných položiek

3,7%

Zisk pred zdanením

12,9%

Čistý zisk za 6 mesiacov

88,2

14,9%

Základný a zriedený zisk na akciu v eurách

14,7%

Pomer nákladov ku výnosom (okrem bankového odvodu)

39,05%

43,68%

-463 bps

Vybrané ukazovatele z konsolidovaného výkazu finančnej pozície:

EUR mil.

jún 2017

jún 2016

zmena

Úvery klientom

17,2%

Vklady a úvery klientov

7,1%

Celkové aktíva

10,7%

Ku 30. júnu 2017 do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100%-né dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding, VÚB Factoring a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa VÚB Generali DSS (podiel 50%).