• Žiadny návrh

Čo začne v košíku, nemusí skončiť v koši

29. september je Medzinárodným dňom povedomia o potravinových stratách a plytvaní potravinami. Preto sme pripravili zopár tipov, ako môže každý z nás predísť vyhadzovaniu toho najcennejšieho, čo máme.

Vedeli ste, že...

150 eur

ročne nás stojí vyhadzovanie zvyškov a potravín po záruke.

1/3 potravín

kúpených v obchodoch končí v koši.

83 kg

potravinového odpadu vyprodukuje za rok bežný Slovák.

Chcem plytvať menej. Ako začať?
Plánujte nákupy
Naplánujte si nákupy podľa skutočných potrieb. Pred nákupom si skontrolujte zásoby a vytvorte si zoznam potrebných vecí.
Správne skladujte
Dodržujte pokyny na uchovávanie potravín, aby Vám vydržali čerstvé čo najdlhšie.
Využite zvyšky
Namiesto vyhadzovania zvyškov potravín ich využite na tvorbu nových jedál. Kreativita nemá hranice!
Nakupujte lokálne
Môžete tak pomôcť znižovať potravinové straty spojené s prepravou a skladovaním.
Odpad zaťažuje...

Odpad zaťažuje...


Vyhodené jedlo znamená aj vyhodené peniaze. Potravinový odpad však zaťažuje nielen naše peňaženky, ale aj planétu. Preto majte pri nakupovaní na pamäti: menej je niekedy viac.

Dátum spotreby vs. dátum minimálnej trvanlivosti.

Poznáte rozdiel?

Dátum minimálnej trvanlivosti

Dátum minimálnej trvanlivosti

Je to dátum, dokedy by si potravina mala zachovať kvalitu. Môže sa stať, že sa jemne zmení jej vôňa či štruktúra, no ak bola dovtedy správne skladovaná a neotvorená, môžete ju pokojne skonzumovať. Otvorené potraviny po tomto dátume už radšej nejedzte.

Dátum spotreby

Dátum spotreby

Tento údaj uvádza, dokedy je bezpečné potravinu pri správnom skladovaní zjesť. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby už spravidla nekonzumujte, ak si nechcete spôsobiť ťažkosti. Šikovný spôsob, ako tento dátum predĺžiť, je zamraziť si jedlo.

TIP, ako si ustrážiť oba dátumy

TIP, ako si ustrážiť oba dátumy

Inšpirujte sa:

Vyčleňte si v kuchyni poličku s nápisom „Zjedz ma!“, aby ste mali potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby/trvanlivosti na očiach a predišli tak vyhadzovaniu.

Aj pri varení môžete byť zero waste. Inšpirujte sa našimi receptami:

Ako byť eko aj doma?

Jednou zo zásad ekologického života je zbytočne neplytvať. Poradíme vám, ako hospodáriť ekologicky a s rozumom a šetriť peniaze, prírodu aj zdravie.

STIAHNUŤ EKOTIPY

Potrebujete pomoc?

Odpovieme na všetky vaše otázky.