Čo začne v košíku, nemusí skončiť v koši
Vedeli ste, že...
Odpad zaťažuje...
Vyhodené jedlo znamená aj vyhodené peniaze. Potravinový odpad však zaťažuje nielen naše peňaženky, ale aj planétu. Preto majte pri nakupovaní na pamäti: menej je niekedy viac.
Dátum spotreby vs. dátum minimálnej trvanlivosti.
Poznáte rozdiel?
Dátum minimálnej trvanlivosti
Je to dátum, dokedy by si potravina mala zachovať kvalitu. Môže sa stať, že sa jemne zmení jej vôňa či štruktúra, no ak bola dovtedy správne skladovaná a neotvorená, môžete ju pokojne skonzumovať. Otvorené potraviny po tomto dátume už radšej nejedzte.
Dátum spotreby
Tento údaj uvádza, dokedy je bezpečné potravinu pri správnom skladovaní zjesť. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby už spravidla nekonzumujte, ak si nechcete spôsobiť ťažkosti. Šikovný spôsob, ako tento dátum predĺžiť, je zamraziť si jedlo.
TIP, ako si ustrážiť oba dátumy
Inšpirujte sa:
Vyčleňte si v kuchyni poličku s nápisom „Zjedz ma!“, aby ste mali potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby/trvanlivosti na očiach a predišli tak vyhadzovaniu.
Ako byť eko aj doma?
Jednou zo zásad ekologického života je zbytočne neplytvať. Poradíme vám, ako hospodáriť ekologicky a s rozumom a šetriť peniaze, prírodu aj zdravie.