• Žiadny návrh
UDRŽATEĽNOSŤ

Poznáme 15 najlepších enviro projektov, ktoré sa uchádzajú o cenu Atlas 2024

Tešíme sa, že štvrtý ročník našej enviroceny Atlas vzbudil záujem organizácií, ktoré na Slovensku razia cestu v ochrane prírody a udržateľnosti. Až 119 neziskoviek, škôl, samospráv či firiem sa prihlásilo s výsledkami svojej práce za minulý rok. Odborná porota s opäť unikátnym zložením enviro expertov vybrala spolu 15 finalistov. Z tých vzídu v apríli ku Dňu Zeme víťazi v piatich kategóriách našej ceny.

05/04/2024

Predstavujeme vám finalistov spomedzi prihlásených projektov na našu envirocenu Atlas 2024. Ide o nasledovania hodné aktivity neziskového, verejného a súkromného sektora, ktoré zanechali na základe merateľných výsledkov v roku 2023 pozitívnu stopu v záchrane biodiverzity, ochrane životného prostredia, enviro vzdelávaní či rozvoji zelenej ekonomiky. V každej z piatich kategórií sa stane víťazom jeden z troch finalistov.

  1. Ochrana prírody Slovenska – Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko (projekt OSTROVIK - lúka ktorá je opäť vtáčím rajom), BROZ (projekt ochrany korytnačky močiarnej Máme nos na ohrozené druhy) a mesto Spišské Podhradie (projekt Záchrana sysľov na Spiši - Spišský Jeruzalem)
  2. Zlepšovanie životného prostredia – Psychiatrická nemocnica Profesora Matulaya Kremnica (projekt Terapeutická záhrada, ovocná škola a malý ovocný sad v areáli nemocnice), OZ Zachráňme hrady (projekt Biohrad) a CEEV Živica (projekt Funebra)
  3. Osveta – OZ Za našu vodu (projekt Ochrana pitnej vody Žitného ostrova), Technická univerzita v Košiciach (projekt Young4Climate) a PUNKT (projekt Festival bez odpadu)
  4. Eko startupy – firma Repetito (projekt Repetito), firma Vlna pod Tatrami (projekt Vlna pod Tatrami) a OZ Stvorené (projekt Upcyklované je láska)
  5. Zelené podnikanie – OZ Barlička (projekt Aspoň 5 987 dôvodov láskavosti k ľuďom aj prírode), Poľnohospodárske družstvo Krakovany-Stráže (projekt Regeneratívne poľnohospodárstvo) a SOŠ Pribeník (projekt Modelová školská farma - SOŠ AGS Pribeník)

Vážime si, že do tímu porotcov a porotkýň, ktorý je zárukou objektívneho hodnotenia uchádzačov, prijali pozvanie opäť výrazné osobnosti domácej enviro scény. Tento rok ho tvoria: Peter Medveď, environmentalista a riaditeľ Nadácie Ekopolis, Andrej Špánik, zakladateľ platformy pre obehové hospodárstvo Circular Slovakia, Petra Csefalvayová, expertka na koncepty a projekty cirkulárnej ekonomiky z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, Erik Mihalko, šéfredaktor odborného média Green magazine a Silvia Szabóová, riaditeľka organizácie SOSNA, zameranej na environmentálnu výchovu a vzdelávanie.

Ceny Atlas si odnesie spolu päť víťazov. Tí získajú nielen verejné uznanie ale aj granty od našej Nadácie VÚB vo výške 10-tisíc eur. Veľmi nám totiž záleží na tom, aby ich projekty mohli byť udržané aj do budúcnosti. Inšpiratívne príbehy všetkých finalistov ako aj samotných víťazov si budete môcť pozrieť v špeciálnom dokumentárnom filme, ktorý odvysielame v premiére pri príležitosti Dňa Zeme v apríli. Ak sa chcete dozvedieť už teraz viac o nominovaných projektoch, pozývame vás navštíviť stránku našej enviroceny Atlas.

Zdieľať

Potrebujete pomoc?

Odpovieme na všetky vaše otázky.