Cirkulárna potravinová ekonomika: od kyslej chuti po nulový odpad
Globálny potravinový systém je zrelý na narušenie, najmä v mestách
22/12/2020
Náš potravinový systém je jedným z hlavných prispievateľov k planetárnym škodám. Náš súčasný lineárny systém je ťažobný, znečisťujúci a nehospodárny. Nie je prekvapením, že prispieva ku klimatickým zmenám a zlému zdravotnému stavu rastlín, zvierat a ľudí.
V súčasnosti platí spoločnosť za každý dolár vynaložený na jedlo dva doláre na zdravotné, environmentálne a ekonomické náklady.
Intesa Sanpaolo pracuje na dosiahnutí obehovej ekonomiky pre potraviny ako partner nadácie Ellen MacArthur Foundation. Nadácia určila mestá ako kľúčovú oblasť pre zmenu, pretože práve v nich sa má do roku 2050 skonzumovať 80 percent potravín.
Dnes má náš potravinový systém množstvo problémov. Naše poľnohospodárske a pestovateľské postupy sa vo veľkej miere spoliehajú na chemikálie, ktoré spôsobujú, že pôda je neplodná. Používame tiež obrovské množstvo vody, ktoré si nemôžeme dovoliť plytvať. Naše spotrebiteľské návyky venujú malú pozornosť sezónnosti a málo využívajú odpadové materiály – v mestách sa kompostujú menej ako dve percentá potravinového odpadu3. Okrem toho potravinársky priemysel používa nadmerné balenie a veľa míľ vzduchu na uspokojenie našich každodenných požiadaviek na potraviny.
V kruhovom potravinovom systéme by farmy boli blízko miest, ktoré obsluhujú, a vyrábali by potraviny regeneratívne, pričom by využívali skôr prírodné procesy ako chemikálie. Vyťažili by sme čo najviac z nášho jedla a nášho potravinového odpadu, čím by sme vytvorili ekonomiku4, kde sa vyhodí len málo. Výrobcovia potravín by navrhovali produkty tak, aby boli zdravšie a obaly mali minimálny vplyv.
Medzi výhody lepšieho potravinového systému patrí zníženie ročných emisií skleníkových plynov o 4,3 miliardy ton ekvivalentu CO2, čo je porovnateľné s trvalým odstránením takmer všetkých jednej miliardy áut na svete z ciest.
Pozrite si video a zistite viac o výhodách obehového potravinového systému a o tom, ako funguje obehové potravinové hospodárstvo.
ZDROJE ŠTATISTÍK V ČLÁNKU
1https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Exec-Sum_May-2019-Pages_Web.pdf p8 2https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Exec-Sum_May-2019-Pages_Web.pdf p10 3https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Exec-Sum_May-2019-Pages_Web.pdf p8 4https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Exec-Sum_May-2019-Pages_Web.pdf p11 5https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Exec-Sum_May-2019-Pages_Web.pdf p12
ZDROJE ŠTATISTIKY VO VIDEU