VÚB opäť znižuje úroky na hypotékach

Obdobie historicky nízkych úrokových sadzieb na hypotékach pomaly končí. Podľa očakávaní analytikov už začínajú sadzby na dlhších fixáciách rásť, krátke fixácie sa ešte určitý čas môžu držať nízko. Dôkazom je aj nová hypotéka s fixáciou na 3 roky a fantastickým úrokom 1,39%, ktorú od februára prináša VÚB banka.

Slováci kupovali najmä malé byty, najviac si priplatili za jednoizbové
Minulý rok sa na Slovensku niesol v znamení búrlivého nárastu predaja hypoték s nízkymi sadzbami, na čo zareagoval aj realitný trh. Ceny bytov na Slovensku narástli podľa Asociácie realitných maklérov medziročne v priemere o 7% . Najväčší dopyt bol po malých 1 izbových a 2 izbových bytoch, v tejto kategórii zaznamenali najväčší nárast byty v Žiline (31,3 %), Trnave (19,2 %) a Košiciach (12,3 %). V rámci Bratislavy bol najžiadanejšou lokalitou Ružinov, kde cena jednoizbových bytov stúpla až o neuveriteľných 17,2 %. Najmenej rástli 4-izbové byty, pozemky a novostavby všetkých veľkostí.

Sadzby stále výhodné
„Najneskôr od marca 2017 očakávame stabilizáciu cien starých bytov a nárast cien nových. U istých typoch nehnuteľností a v niektorých lokalitách môžu ceny ešte stále stúpať, ale už nie tak výrazne,“ hovorí Daniela Danihel Rážová, predsedníčka Asociácie realitných maklérov a riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality. O tom, že kúpa nehnuteľnosti sa dnes skutočne oplatí, svedčí aj ponuka bánk, ktoré držia sadzby na hypotékach stále veľmi nízko: „Naďalej ponúkame veľmi výhodné úrokové sadzby pre všetky typy fixácií. Od februára sme pripravili atraktívnu ponuku pre hypotéku s trojročnou fixáciou a úrokom len 1,39% p. a., pri ktorej klientom garantujeme, že ak ešte do konca roka znížime úroky, znížiť si ich môžu aj oni,“ zdôrazňuje Angelika Farkašová, vedúca úverových produktov vo VÚB banke. Zníženie je bezplatné, stačí si oň len požiadať.

Čo prinesie ďalší vývoj?
Treba si ale uvedomiť, že nízke sadzby nemusia byť samozrejmosťou natrvalo. „Úroky na dlhých fixáciách už začali rásť kvôli vyšším nákladom financovania bánk na finančných trhoch. Toto zatiaľ ostalo priaznivé pre kratšie splatnosti, a preto je tu stále ešte možnosť poskytovať na historicky nízkych úrovniach sadzby na hypotékach s krátkymi fixáciami. Titulková inflácia v eurozóne sa ale v januári výrazne priblížila cielenej úrovni Európskej centrálnej banky, čo je ďalšou indíciou toho, že lacné financovanie zabezpečené extréme uvoľnenou menovou politikou nemusí zotrvať dlho,“ konštatuje Andrej Arady, analytik VÚB banky. Upozorňuje však, že sľubne naštartovaný rast európskej ekonomiky nesie viacero významných rizík, s akcentom najmä na takzvaný „hard brexit“ Veľkej Británie a volebné riziká v najväčších ekonomikách eurozóny. Najpravdepodobnejší scenár stabilného ekonomického rastu a sadzby odrážajúce sa od dna, ktoré s ním súvisia, tak nemusí byť jediným možným.