Bankou roka 2017 je podľa Trendu VÚB

Bratislava, 15. november 2017: Všeobecná úverová banka, člen medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, získala prestížne ocenenie Banka roka, ktoré jej udelil ekonomický týždenník Trend. Tento rok ide už o tretie ocenenie pre VÚB po tom, čo od magazínu Global Finance získala cenu za najlepšiu banku v krajine a cenu za najbezpečnejšiu banku na Slovensku.

Prestížnu cenu si prevzal generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch počas slávnostného večera v priestoroch budovy Slovenskej filharmónie v Bratislave. „Ocenenie banka roka ma veľmi teší a zároveň je pre nás potvrdením, že to, čo sme urobili za ostatné roky, má zmysel. Naše hypotéky získali nielen hlasy odborníkov, no z čísiel vidíme, že zabodovali aj u verejnosti. Sme pripravení aj naďalej prinášať produkty, ktoré sú pre ľudí užitočné a uľahčujú im život,“ uviedol generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch.

VÚB banka zvíťazila najmä vďaka výbornému výsledku v oblasti úverov, darilo sa jej hlavne pri predaji hypoték. Podľa Trendu k úspechu banke dopomohla aj vysoká ziskovosť, ku ktorej prispeli tiež jednorazové vplyvy v podobe dividend od svojej dcérskej spoločnosti Consumer Finance Holding.

Najúspešnejšiu banku určil hodnotiaci model porovnávajúci ich dosiahnuté hospodárske výsledky. TREND považoval za určujúce zmeny podielov na trhu v úverovaní i pri získavaní zdrojov. Týždenník sledoval aj ukazovatele efektívnosti, ziskovosti a kapitálovej primeranosti banky. Podobne ako po iné roky zostala významným ukazovateľom kapitálová primeranosť banky, ktorá hovorí o jej vybavenosti vlastnými zdrojmi vo vzťahu k rizikovo váženým aktívam. Pripravenosť na zhoršenie úverového portfólia ukazuje Coverage NPL ratio – pomer opravných položiek k hrubým zlyhaným úverom. Do hodnotenia Banka roka vstúpili peňažné ústavy, ktoré v sledovanom období hospodárili so ziskom a banka alebo ich matka mali investičný rating aspoň od jednej z renomovaných ratingových agentúr.