• Žiadny návrh

Ekonomiku spomalí Brexit a Trump, Slovensku sa zatiaľ darí

Globálna ekonomika otvorila rok 2019 politicky rovnako problémovo ako ten predošlý ukončila. Dohoda o podmienkach výstupu Veľkej Británie z Európskej únie v čase písania tohto komentára na konci januára stále nebola na svete. Ak by k nejakej medzičasom aj došlo, obavy podnikov z tvrdého brexitu už škody napáchali. Nikto nemá chuť do investícii bez známych podmienok hry. No a rovnaký efekt má aj pokračujúci protekcionizmus americkej zahraničnej obchodnej politiky. Ten je obzvlášť silným zdrojom neistoty. Osobitný rozmer naberá aj pre Slovensko, v kontexte budúceho dopytu po autách vyrobených u nás. Navyše, v USA kríva nielen zahraničná obchodná politika, ale aj vnútorná politika. Trumpovi republikáni žiadali o financovanie múru na mexickej hranici, demokrati s tým nesúhlasili a tak sa nedohodli ani na ostatných financiách, kvôli čomu bolo čiastočne pozastavené financovanie federálnych inštitúcii. V USA nejde o ojedinelú situáciu, no tentokrát trvala rekordne dlho, čo negatívne ovplyvnilo aj celkový rast ekonomiky. Situácia navyše zatiaľ nie je vyriešená, výluka je len dočasne pozastavená.

Rast ekonomiky sa spomalí
Všetky tieto negatívne riziká prispievajú k ešte rýchlejšiemu, než len cyklickému spomaleniu globálneho rastu. Faktom však je, že predošlé obdobie bolo až príliš dobré –  nad úrovňou potenciálu. Nasledujúce obdobie by sa tak rast mohol ustáliť na potenciálnej úrovni. Výrazné spomalenie eurozóny z prelomov rokov 2018/2019 by malo byť tiež len dočasné. S tým, ako sa automobilky prispôsobia novej regulácii dieselových motorov, odznie efekt takzvaných protestov žltých viest vo Francúzsku a snáď dôjde aj k dohode ohľadne brexitu, rast v Európe by sa mal opäť vrátiť na vyššie úrovne. Politická neistota ale trvá už príliš dlho a prieskumy medzi podnikmi nenaznačujú, že aj firmy vidia svetlo na konci tunela. Scenár, v ktorom sa počíta s oživením rastu v druhej polovici roka 2019, tak nesie veľké riziká. No a to už začalo trápiť aj centrálne banky.

Zmeny sadzieb vidia v Európe a v USA odlišne
FED po jasnom ťahu na bránku v rokoch 2017/2018 zmenil svoju rétoriku. Na začiatku roka 2019 hlása najmä opatrnosť v ďalšom postupe. Pred ďalším krokom chcú menoví politici radšej vidieť reálne oživenie na dátach. V každom prípade, sadzby v USA sú už blízko svojho maxima. Trh momentálne pripúšťa, že z tohto bodu by sadzby v roku 2020 už mohli aj začať klesať. Možno je to ešte predčasné tvrdiť, ale v každom prípade je to dramatická zmena očakávaní. ECB ostala vývojom v eurozóne tiež znepokojená. Ak sa rast udrží na úrovni potenciálu, teda po druhom štvrťroku dôjde k jeho oživeniu, normalizácia menovej politiky bude pokračovať - sadzby môžu začať rásť už v tomto roku. Ak rast ostane pod potenciálom, sadzby sa nepohnú aj veľkú časť roka 2020.

Finančné trhy sa znormalizujú
Na finančných trhoch po mrazivom konci roka predsa len došlo k úľave. Talianska vláda našla rozumnejšiu reč s Európskou komisiou ohľadne svojho rozpočtu, čo viedlo k poklesu výnosov na talianskych dlhopisoch, z maxima o zhruba 100 bodov. Nemecké dlhopisy ale výraznejšiu zmenu (aj pod vplyvom neistoty z brexitu) nereflektovali. Akciové trhy sa po výrazných prepadoch z konca roka 2018, na začiatku aktuálneho roka pokúšajú o normalizáciu na oboch stranách Atlantiku, vymazávajú časť predošlých strát.

Slovenskú ekonomiku čaká v podstate dobrý rok
Slovensku by sa malo v tomto roku dariť opäť výrazne lepšie ako eurozóne. Veľké infraštruktúrne investície spolufinancované z EÚ fondov pokračujú a snáď budú aj akcelerovať s tým, ako sa pomaly blíži koniec aktuálneho programového obdobia na čerpanie eurofondov. Navyše, začiatkom roku 2020 sa budú konať parlamentné voľby, vláda sa bude hrnúť do verejných investícii. To poznáme z predošlých predvolebných období. Pracovný trh medzitým dobíja rekordy, čo podporuje spotrebu domácnosti. No a nakoniec, veľké investície automobiliek by mali prinášať ovocie – nábeh novej produkcie bol historicky vždy veľkou vzpruhou. Riziká ale treba v našej exportne orientovanej ekonomike aktuálne sledovať zrejme ešte podrobnejšie než v minulosti. Aktuálne sú totiž veľmi úzko späté s automobilovým priemyslom, ktorý je dôležitým pilierom našej ekonomiky.

 

Potrebujete pomoc?

Odpovieme na všetky vaše otázky.