VÚB už tretí rok finančným partnerom ZMOS

Bratislava, 22. marec 2018

VÚB a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dnes podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve, ktorá potvrdzuje záujem banky o ešte užšiu spoluprácu so samosprávami a jej smerovanie na ďalšie zintenzívnenie a rozšírenie spolupráce s mestami, obcami a ich organizáciami pri financovaní a poskytovaní ďalších bankových služieb.

Poskytovanie bankových služieb pre mestá, obce, vyššie územné celky, ich rozpočtové a príspevkové organizácie a ich obchodné spoločnosti je jednou z dôležitých oblastí pôsobenia VÚB banky. Medzi jej klientov dnes patrí viac ako 2000 samospráv Slovenska. „Ako partner sme súčasťou najdôležitejších aktivít ZMOS vrátane snemov združenia na všetkých úrovniach a ďalších významných podujatí. Partnerstvo so ZMOS dáva banke silnú podporu v priamej komunikácii aj s regionálnymi združeniami miest a obcí, kde máme priestor hovoriť o konkrétnych potrebách a požiadavkách miest a obcí. Dnešným podpisom otvárame priestor na pokračovanie a zintenzívnenie obchodných aktivít a rozširovanie vzájomnej spolupráce nielen z pohľadu financovania, ale aj z pohľadu vedenia ich účtov a realizácie ich platobného styku“, uviedol Andrej Viceník, vrchný riaditeľ firemného bankovníctva a člen predstavenstva VÚB banky.

ZMOS združuje viac ako 2750 miest, obcí a mestských častí Bratislavy a Košíc, teda cca 94 % všetkých miest a obcí na Slovensku. Väčšina z nich v rôznom rozsahu a intenzite už s VÚB spolupracuje. Prínos partnerstva s VÚB bankou z pohľadu ZMOS zhrnul predseda združenia Michal Sýkora: „Spolupráca má zmysel, keď je prínosná pre každú stranu. Naša s VÚB bankou je presne taká,“ a ďalej zdôraznil: “V dobrých veciach treba pokračovať a preto očakávam, že aj naďalej budú tento prínos cítiť mestá a obce, ktorých rozvoj potrebuje dobré nápady aj ich financovanie.“

Podpísaná Zmluva o spolupráci a strategickom partnerstve zastrešuje aktivity v priebehu roku 2018. Jej rozšírenie do budúcna bude predmetom ďalších rokovaní.

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínov Global Finance a  EMEA Finance ako aj ocenenia Banka s najlepšími službami privátneho bankovníctva na Slovensku od magazínu Euromoney. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 196 retailových pobočiek, 26 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.

Združenie miest a obcí Slovenska vzniklo na obhajobu spoločných záujmov všetkých združených sídiel. Všetky aktivity od roku 1990 smerujú k reforme verejnej správy, k financovaniu obcí a miest, k prijatiu nových alebo zachovaniu existujúcich kľúčových zákonov o územnej samospráve v podstatne nezmenenej podobe a k zachovaniu súčasného volebného systému. Spomedzi ostatných dôležitých otázok sa ZMOS venuje prioritne tým, ktoré majú negatívny dopad na veľkú väčšinu členských obcí a miest.
ZMOS má dobrovoľný charakter, jeho činnosť je hradená ťažiskovo z príspevkov členských obcí a miest.

Informácie pre médiá:

Alena Walterová