Hypotéka pre mladých bude od apríla dostupnejšia

Bratislava, 18. marca 2010 Maximálna výška príjmu pre získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od apríla zvyšuje o takmer 120 EUR na 1057,19 EUR. Zvýšenie poteší najmä tých, ktorí vlani nemohli získať úrokové zvýhodnenie, lebo ich hrubý mesačný príjem presahoval 940 EUR.

Výška príjmovej hranice predstavuje 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorú štvrťročne zverejňuje Štatistický úrad. Najvyššia býva v mesiacoch apríl až jún. „Od 1.7. hranica opäť klesne na úroveň okolo 950 EUR, preto by mladí ľudia vo veku do 35 rokov, ktorí chcú riešiť svoje bývanie, mali využiť zlepšené podmienky a požiadať o úver do konca júna,“ uviedla odborníčka na produktovú stratégiu VÚB banky Ľubica Foltánová.

„Hypotéky pre mladých tvoria viac ako tretinu všetkých hypoték, ktoré dnes poskytujeme. VÚB prináša aj ďalšie pozitívne správy pre žiadateľov o hypotekárny úver. Jednou z nich je napríklad možnosť získať úver celkom bez poplatku,“ dodala Foltánová. Každý, kto požiada o flexihypotéku do konca apríla, ju získa bez poplatku za jej poskytnutie. Môže tak ušetriť aj niekoľko sto eur, napr. pri priemernej flexihypotéke vo 50 000 EUR predstavuje úspora 375 EUR. Úver je navyše opäť možné získať až do 100% z hodnoty nehnuteľnosti.

Okrem toho s flexihypotékou počas celej lehoty splatnosti získava klient možnosť bezplatne splatiť až 20% z úveru ročne a predčasne splatiť celý úver bez sankcie v čase končiacej fixácie úrokovej sadzby. Splácanie flexihypotéky, ako aj nehnuteľnosť či domácnosť si môže záujemca poistiť priamo v banke.

Aktuálne úrokové sadzby flexihypoték:

FIX 1 rok       FIX 5 rokov   FIX 10 rokov
Flexihypotéka  od 4,14%  od 4,44%  od 5,24%